Ορθόδοξος Συναξαριστής Ορθόδοξος ΣυναξαριστήςΚυρίως επιλογές

Ενδιαφέροντα κείμενα

IC XC ΝΙΚΑ

IC XC ΝΙΚΑ
Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια, ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια, ἀναγράφω σοι ἡ πόλις σου, Θεοτόκε· ἀλλ' ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον, ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, ἵνα κράζω σοί· Χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε.
Βίος Αγίου


Σύναξη της Παναγίας Μπάμπιανης στην Λάκκα Πέλλας

Ημερομηνία εορτής: 15/08/2021Σύναξη της Παναγίας Μπάμπιανης στην Λάκκα Πέλλας
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 15 Αυγούστου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν:  Συναξη Της Παναγιας Μπαμπιανης Στην Λακκα Πελλας


Μέγεθος γραμματοσειράς κειμένου: Font Resize Font Resize Font Resize

Βιογραφία
Ανηφορίζοντας από το χωριό Λάκκα προς τις, παρυφές του Όρους Πάϊκου συναντά κανείς τη γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λάκκας Γιαννιτσών ή αλλιώς Μπάμπιανης. Η Μονή επανιδρύθηκε το έτος 1979 μ.Χ. πάνω στα υπάρχοντα ερείπια παλαιότερης ανδρικής Μονής που πανηγύριζε και αυτή την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και υπαγόταν στη δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και ΑἈλμωπίας.

Όσον αφορά στην ιστορία της παλαιάς Ιεράς Μονής, αυτή είναι μηδαμινή ή και ανύπαρκτη, αφού τα αρχεία της Μονής καταστράφηκαν κατά την περίοδο 1946 - 1949 μ.Χ. Έτσι αντλούμε στοιχεία κυρίως από την προφορική παράδοση.

Πολύ παλιά, τότε που η χολέρα ήταν επάρατη νόσος, έπεσε επιδημία στο χωριό Λάκκα. Από την επιδημία αυτή σώθηκε μόνο μια γιαγιά με το γιό της Ιωάννη, που απέδωσε την ως εκ θαύματος σωτηρία της ίδιας και του γιού της στην Παναγία και εγκαταστάθηκε κοντά στην εγκαταλελειμμένη τότε Ιερά Μονή για να την υπηρετήσει ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. Όσοι ανέβαιναν να προσκυνήσουν την εικόνα της Θεοτόκου, έλεγαν: «Ας πάμε να δούμε και την Μπάμπω του Γιάννη:» · οπότε έμεινε το όνομα Μπαμπιανή στην Παναγία.

Αναφορικά με την παλαιά Μονή, όπως προκύπτει από επιγραφή στο κωδωνοστάσιο του ναού, ο ναός πρέπει να έχει κτιστεί πολύ παλαιότερα από το 1714 μ.Χ. Υπάρχει, όμως, και δεύτερη χρονολογία, 1888 μ.Χ., που είναι χαραγμένη εξωτερικά του ναού. Αυτή αναφέρεται στη χρονολογία αποκαταστάσεως φθορών και βλαβών, που έγιναν μεταγενέστεροι στο ναό. Επιπλέον, όπως διασώζει παράδοση, ο ναός του Μοναστηριού λειτούργησε και σαν ενοριακός για τους κατοίκους της Λάκκας, αφού παλαιότερα δεν υπήρχε εκκλησία στο χωριό.

Το 1979 μ.Χ. συντηρήθηκε ο κεντρικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ανοικοδομήθηκε ιερό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη και στον Άγιο Νεκτάριο. Στη Μονή σώζονται τεμάχια λειψάνων του Αγίου πρωτομάρτυρος Στεφάνου, της Αγίας Παρασκευής, του αγίου Αγιδίνη καθώς και άλλων αγίων.

Το Μοναστήρι εορτάζει την Θεομήτορα στις 15 Αυγούστου τιμώντας την Κοίμησή της, αλλά και στις 21 Νοεμβρίου, την ημέρα των Εισοδίων της Παναγίας στο ναό. Αυτές τις ημέρες πλήθος πιστών προσέρχεται στο Μοναστήρι από τη γύρω περιοχή για να εκκλησιασθεί και να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.Αγιογραφίες / Φωτογραφίες

Σύναξη της Παναγίας Μπάμπιανης στην Λάκκα Πέλλας
Σύναξη της Παναγίας Μπάμπιανης στην Λάκκα Πέλλας


Σχετικές συνδέσεις
Παραπομπές
Τελευταία ενημέρωση: 30/08/2015 15:33
Θέλετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο;
  1. E-mail
  2. Μοιραστείτε το στο Facebook
  3. Μοιραστείτε το στο TwitterΗμερολόγιο

23ΣΑΒΒΑΤΟ
ΑΝΑΤ. 06:13ΔΥΣΗ 17:06
23-342
Άγιοι Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας και Αγαθάγγελος, Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω
Άγιοι Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας και Αγαθάγγελος, Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΑΓΙΩΝ
Ρωμ. ιβ´ 6 - 14
Ματθ. κβ´ 15 - 22

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
2021


Εικονοστάσι

23 Ιανουαρίου 2021


Εβδομαδιαίο Νηστειοδρόμιο


17 Ιανουαρίου 2021
Επιτρέπονται όλες οι τροφές
18 Ιανουαρίου 2021
Επιτρέπονται όλες οι τροφές
19 Ιανουαρίου 2021
Επιτρέπονται όλες οι τροφές
20 Ιανουαρίου 2021
Νηστεία - Επιτρέπεται το λάδι και ο οίνος
21 Ιανουαρίου 2021
Επιτρέπονται όλες οι τροφές
22 Ιανουαρίου 2021
Νηστεία - Επιτρέπεται το λάδι και ο οίνος
23 Ιανουαρίου 2021
Επιτρέπονται όλες οι τροφές

Προηγούμενη εβδομάδα
Αρχική εβδομάδα
Επόμενη εβδομάδα