Ορθόδοξος Συναξαριστής Ορθόδοξος ΣυναξαριστήςΚυρίως επιλογές

Ενδιαφέροντα κείμενα

IC XC ΝΙΚΑ

IC XC ΝΙΚΑ
Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια, ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια, ἀναγράφω σοι ἡ πόλις σου, Θεοτόκε· ἀλλ' ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον, ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, ἵνα κράζω σοί· Χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε.
Βίος Αγίου


Σύναξη της Παναγίας της Κυράς των Αγγέλων στην Κέρκυρα

Ημερομηνία εορτής: 15/08/2021
Δεν βρέθηκε αγιογραφία. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας, αν έχετε να μας προτείνετε κάποια.
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 15 Αυγούστου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν:  Συναξη Της Παναγιας Της Κυρας Των Αγγελων Στην Κερκυρα


Μέγεθος γραμματοσειράς κειμένου: Font Resize Font Resize Font Resize

Βιογραφία
Ο Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου «Κυράς των Αγγέλων» κτίστηκε το έτος 1696 μ.Χ. από την οικογένεια του Βαρλαάμ Καποδίστρια. Στη συνέχεια εκτός από τον ιερό ναό κατασκευάστηκαν και άλλα οικήματα, στα οποία βρήκαν ανακούφιση και φιλοξενία πολλοί άρρωστοι, από την αρρώστια της εποχής την πανώλη που πραγματικά υπήρξε μάστιγα για πολλούς ανθρώπους.

Αργότερα και όταν η Κέρκυρα βρισκόταν υπό Αγγλική Κατοχή, οι Άγγλοι διέταξαν να καούν όλα τα οικήματα της «Κυράς», ευτυχώς όμως εκτός του ναού. Συνεπεία αυτής της κατάστασης ο ναός αρχίζει να ερειπώνει και ολόκληρη η γύρω περιοχή να γίνεται αδιάβατη.

Η Θεία Πρόνοια όμως του Θεού δεν θα αφήσει την Εκκλησία να καταρρεύσει στο πέρασμα του χρόνου, αλλά θα στείλει ως λέγει η παράδοση δια θαυματουργικού τρόπου την Αναστασία Βλάχου να ανακαινίσει και να δώσει νέα πνοή στην παραμελημένη εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου Κυράς των Αγγέλων Λευκίμμης . Το 1933 μ.Χ. με τη σκέψη, ότι πρέπει να αναστηλώσει την παραμελημένη εκκλησία της Παναγίας της Κυράς, φεύγει από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Μελικίων Λευκίμμης όπου μόναζε αρχικώς και εγκαθίσταται στον ερειπωμένο ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Κυράς Λευκίμμης. Πράγματι, κατόρθωσε μέσα σε δύο χρόνια το 1935 μ.Χ., να ανοικοδομήσει και να επαναλειτουργήσει την εκκλησία. Στο Μοναστήρι η γερόντισσα Αναστασία έμεινε και ζούσε μόνη της επί είκοσι έτη και από το έτος 1955 μ.Χ. αρχίζει το Μοναστήρι να επανδρώνεται με Μοναχές. Βασική επιδίωξη της γερόντισσας Αναστασίας ήταν να γνωρίσει το ξεχασμένο Μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου Κυράς, μία ολοκληρωμένη Μονή με λάμψη και ακτινοβολία. Η γερόντισσα Αναστασία κοιμήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1979 μ.Χ. σε ηλικία 69 ετών.

Το 1965 μ.Χ. η Μονή αριθμούσε επτά Μοναχές ενώ σήμερα έχει μόνο δύο.

Το 1991 μ.Χ. η Μονή αναγνωρίσθηκε επισήμως με Προεδρικό Διάταγμα.Παραπομπές
Τελευταία ενημέρωση: 20/08/2011 02:04
Θέλετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο;
  1. E-mail
  2. Μοιραστείτε το στο Facebook
  3. Μοιραστείτε το στο TwitterΗμερολόγιο

26ΤΡΙΤΗ
ΑΝΑΤ. 06:12ΔΥΣΗ 17:08
26-339
Όσιος Ξενοφών μετά της συμβίου του Μαρίας και των τέκνων Αρκαδίου και Ιωάννη, Όσιος Συμεών ο Παλαιός, Όσιος Αμμωνάς, Όσιος Κλήμης ο εν τω Όρει Σαγματίω άσκησας
Όσιος Ξενοφών μετά της συμβίου του Μαρίας και των τέκνων Αρκαδίου και Ιωάννη, Όσιος Συμεών ο Παλαιός, Όσιος Αμμωνάς, Όσιος Κλήμης ο εν τω Όρει Σαγματίω άσκησας

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΑΓΙΩΝ
Β. Κορ. ιβ´ 20 - 21, ιγ´ 1 - 2
Μαρκ. δ´ 24 - 34

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
2021


Εικονοστάσι

26 Ιανουαρίου 2021


Εβδομαδιαίο Νηστειοδρόμιο


24 Ιανουαρίου 2021
Επιτρέπονται όλες οι τροφές
25 Ιανουαρίου 2021
Επιτρέπονται όλες οι τροφές
26 Ιανουαρίου 2021
Επιτρέπονται όλες οι τροφές
27 Ιανουαρίου 2021
Νηστεία - Επιτρέπεται το λάδι και ο οίνος
28 Ιανουαρίου 2021
Επιτρέπονται όλες οι τροφές
29 Ιανουαρίου 2021
Νηστεία
30 Ιανουαρίου 2021
Επιτρέπονται όλες οι τροφές

Προηγούμενη εβδομάδα
Αρχική εβδομάδα
Επόμενη εβδομάδα