Ορθόδοξος Συναξαριστής Ορθόδοξος ΣυναξαριστήςΚυρίως επιλογές

Ενδιαφέροντα κείμενα

IC XC ΝΙΚΑ

IC XC ΝΙΚΑ
Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια, ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια, ἀναγράφω σοι ἡ πόλις σου, Θεοτόκε· ἀλλ' ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον, ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, ἵνα κράζω σοί· Χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε.
Βίος Αγίου


Άγιοι Είκοσι Έξι Μάρτυρες οι εν Γοτθία μαρτυρήσαντες

Ημερομηνία εορτής: 26/03/2020
Δεν βρέθηκε αγιογραφία. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας, αν έχετε να μας προτείνετε κάποια.
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 26 Μαρτίου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Αγιος Βαθουσης Ο Πρεσβυτερος Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Ουιρκας Ο Πρεσβυτερος Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Αρπυλας Ο Μοναχος Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Αβηπας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Αγνας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Ρυαξ Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Ηγαθραξ Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Ησκοος Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Συλλας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Σιγητζας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Σουηριλλας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Σεϊμβλας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Θερμας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Φιλγας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγια Αννα Η Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγια Αλλας Η Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγια Βαρις Η Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγια Μωικω Η Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγια Μαμυκα Η Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγια Ουιρκω Η Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγια Ανιμαις Η Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιοι Δυο Γιοι Του Αγιου Ουιρκα Οι Εν Γοτθια Μαρτυρησαντες, Αγιες Τρεις Θυγατερες Του Αγιου Ουιρκα Οι Εν Γοτθια Μαρτυρησαντες


Μέγεθος γραμματοσειράς κειμένου: Font Resize Font Resize Font Resize

Τόσην πυρὶ φλέγουσι πληθὺν Μαρτύρων,
Ὄσας ἄγει Μὴν σήμερον τὰς ἡμέρας.

Βιογραφία
Οι Άγιοι αυτοί Μάρτυρες έζησαν κατά τους χρόνους του βασιλέως των Γότθων Ιουγγουρίχου και του αυτοκράτορα Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Ενώ ευρίσκονταν όλοι στην Εκκλησία και έψαλλαν, συνελήφθησαν από τον βασιλέα των Γότθων και ρίχθηκαν ζωντανοί στην πυρά. Τότε συνέβη και το εξής: Κάποιος άνθρωπος Χριστιανός, που έφερνε την προσφορά του στην Εκκλησία, συνελήφθη και αυτός και ρίχθηκε στην φωτιά, αφού πρώτα ομολόγησε τον Χριστό, προσφέροντας έτσι τον ίδιο του τον εαυτό στον Χριστό, αντί άλλης προσφοράς. Τα λείψανα των Μαρτύρων περισυνέλεξε η συμβία άλλου άρχοντα του έθνους των Γότθων, που ήταν Χριστιανή, μαζί με πρεσβυτέρους και λαϊκούς. Και αφού εγκατέλειψε την εξουσία στον υιό της, περιδιαβαίνοντας από τόπο σε τόπο, ήλθε μέχρι την γη των Ρωμαίων μαζί με την θυγατέρα της. στην συνέχεια αναχώρησε για την χώρα της, αφού κληροδότησε στην θυγατέρα της τα ιερά λείψανα. Αυτή, φεύγοντας για την Κύζικο, έδωσε ένα μέρος από τα λείψανα αυτά στην πόλη και ύστερα από λίγο τελειώθηκε ο βίος της.

Οι Άγιοι αυτοί είναι: οι δύο Πρεσβύτεροι, Βαθούσης (ή Ααθούσης) και Ουίρκας (ή Ούηρικας) με τους δύο γιους του και τις τρεις θυγατέρες του και Αρπύλας ο μοναχός, οι λαϊκοί, Αβήπας, Αγνάς (ή Αγγιάς), Ρύαξ (ή Ρυΐας), Ηγάθραξ, Ησκόος (ή Ησκόης), Σύλλας, Σίγητζας (ή Σίδητζας), Σουηρίλλας, Σεΐμβλας, Θέρμας (ή Θέρθας). Φίλγας και από τις γυναίκες οι Άννα, Αλλάς, Βάρις (ή Βάρκα), Μωικώ, Μαμύκα, Ουιρκώ (ή Ουηκώ) και Ανιμάις.

Το μαρτύριό τους συνέβη μεταξύ των ετών 375 - 383 μ.Χ.Παραπομπές
Τελευταία ενημέρωση: 31/07/2012 21:40
Θέλετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο;
  1. E-mail
  2. Μοιραστείτε το στο Facebook
  3. Μοιραστείτε το στο TwitterΗμερολόγιο

1ΤΡΙΤΗ
ΑΝΑΤ. 05:55ΔΥΣΗ 16:39
336-30
Προφήτης Ναούμ, Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων
Προφήτης Ναούμ, Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΑΓΙΩΝ
Α Τιμ. α´ 8 - 14
Λουκ. ιθ´ 45 - 48

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
2020


Εικονοστάσι

1 Δεκεμβρίου 2020


Εβδομαδιαίο Νηστειοδρόμιο


29 Νοεμβρίου 2020
Νηστεία - Επιτρέπεται το ψάρι
30 Νοεμβρίου 2020
Νηστεία - Επιτρέπεται το ψάρι
1 Δεκεμβρίου 2020
Νηστεία - Επιτρέπεται το ψάρι
2 Δεκεμβρίου 2020
Νηστεία
3 Δεκεμβρίου 2020
Νηστεία - Επιτρέπεται το ψάρι
4 Δεκεμβρίου 2020
Νηστεία - Επιτρέπεται το λάδι και ο οίνος
5 Δεκεμβρίου 2020
Νηστεία - Επιτρέπεται το ψάρι

Προηγούμενη εβδομάδα
Αρχική εβδομάδα
Επόμενη εβδομάδα